Έκθεση του European Mobile Lab for Interactive Media Artists
Διάρκεια: 20 Μαΐου – 10 Ιουνίου

Χώρος: Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Έντεκα συμμετοχικά και διαδραστικά έργα παρουσιάζονται στο πλαίσιο του European Mobile Lab for Interactive Media Artists (e-MobiLArt), έργου χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. που συντονίζεται από το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν τρία καλλιτεχνικά εργαστήρια (workshops): Αθήνα (Ελλάδα) Ιούνιος 2008, Ροβανιέμι (Φιλανδία) Αύγουστος 2008 και Βιέννη (Αυστρία) Φεβρουάριος 2009. Τα έργα που προέκυψαν εκτίθενται αρχικά στη 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Σεπτέμβριο του 2009 θα ταξιδέψουν στην γκαλερί της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Κατοβίτσε της Πολωνίας. Στο έργο e-MobiLArt συμμετέχουν επίσης ως εταίροι το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης στην Αυστρία και το Πανεπιστήμιο της Λαπωνίας στη Φιλανδία.

img_6072-on-track

Το έργο e-MobiLArt έχει ως στόχο την προώθηση της κινητικότητας και της δημιουργικής συνεργασίας καλλιτεχνών και επιστημόνων, κυρίως από χώρες της Ε.Ε., αλλά και από τρίτες χώρες, για την δημιουργία διαδραστικών έργων τέχνης και εγκαταστάσεων.

Στα καλλιτεχνικά αυτά εργαστήρια έγιναν εισηγήσεις από θεωρητικούς ή καλλιτέχνες που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό χώρο, καθώς και παρουσιάσεις που αφορούν στην χρήση και στον προγραμματισμό εξειδικευμένου τεχνολογικού εξοπλισμού και λογισμικού. Κυρίως όμως, προωθήθηκε ο σχηματισμός ομάδων ανάμεσα στους καλλιτέχνες και υποστηρίχθηκε από τους διοργανωτές η μεταξύ τους συνεργασία τόσο κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων όσο και στα ενδιάμεσα μεταξύ αυτών χρονικά διαστήματα, μέσω ειδικής πλατφόρμας on-line επικοινωνίας και συνεργασίας.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν ψηφιακά αλληλεπιδραστικά έργα, κυρίως εγκαταστάσεις, που αξιοποιούν τις δυνατότητες νέων μέσων και εξελιγμένων τεχνολογιών, όπως πχ. αλληλεπιδραστικών γραφικών, ήχου και βίντεο, «πανταχού παρόντων» υπολογιστών (ubiquitous computing), κινητής τηλεφωνίας και μέσων εντοπισμού (locative media). Δημιουργοί τους είναι 33 καταξιωμένοι καλλιτέχνες οι οποίοι προέρχονται κυρίως από χώρες τις Ε.Ε., αλλά και από την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Βραζιλία και οι οποίοι έχουν σημαντική εκθεσιακή παρουσία και πορεία στον διεθνή εικαστικό χώρο και συγκεκριμένα στο πεδίο της σύγκλισης των τεχνών με την τεχνολογία.

Επιπλέον, οι δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αποτελούν το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός Διεθνούς Δικτύου καλλιτεχνών, επιστημόνων, θεωρητικών, επιμελητών και πολιτισμικών παραγόντων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αλληλεπιδραστικής τέχνης, τόσο μέσα από μια online πλατφόρμα επικοινωνίας (e-MobiLArt Forum), όσο και μέσα από μελλοντικές καλλιτεχνικές δράσεις, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και μετά την λήξη του προγράμματος.

The Grafting Parlour

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Duke Albada (Αυστραλία)
Kelly Andres (Καναδάς)
Nurit Bar-Shai (ΗΠΑ/Ισραήλ)
Alexandra Berlinger (Αυστρία)
Julia Carboneras Girgas (Ισπανία)
Nina Czedledy (Καναδάς)
Marguerite Charmante (Ελβετία)
Linda Dement (Αυστραλία)
Anna Dumitriu (Αγγλία)
Wolfgang Fiel (Αυστρία)
Etienne de France (Γαλλία)
Petra Gemeinboeck (Αυστραλία)
Cliona Harmey (Ιρλανδία)
Lucy Hg (ΗΠΑ)
Saoirse Higgins (Αγγλία)
John Holder (Αγγλία)
Nigel Johnson (Αγγλία)
Veroniki Korakidou (Ελλάδα)
Maria Lalou (Ελλάδα)
Dave Lawrence (Αγγλία)
Christine Mackey (Ιρλανδία)
Evdoxia Christina Malisianou (Ελλάδα)
Brigitte Prinzgrau (Αυστρία)
Sally Pryor (Αυστραλία)
Eleni Panouklia (Ελλάδα)
Martin Rieser (Αγγλία)
Tobias Rosenberger (Γερμανία)
Barry Roshto (Γερμανία)
Bettina Schuelke
Nita Tandon (Αυστρία)
Antti Tenetz (Φιλανδία)
Pia Tikka (Φιλανδία)
Marion Traenkle (Ολλανδία)
Fernando Daniel Velazquez (Βραζιλία)
Lorraine Walsh (ΗΠΑ)
Nina Yankowitz (ΗΠΑ)

Crossings

Συνεργαζόμενοι φορείς του έργου είναι το Leonardo/OLATS της Γαλλίας, το Group Haute Ecole ICHEC Saint Louis στο Βέλγιο, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, η Ακαδημία Καλών Τεχνών του Κατοβίτσε της Πολωνίας και οι εταιρίες λογισμικού Cycling 74 (Η.Π.Α.) και υλικού I-QubeX (Καναδάς). Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται με την συγ-χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος CULTURE 2007-13.

Σύμβουλοι-επιμελητές: Annick Bureaud, Nina Czegledy, Christiana Galanopoulou
Επίτιμο μέλος επιτροπής: Roger Malina
Συντονισμός: Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Άννα Μυκονιάτη, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια Κ.Μ.Σ.Τ

Τα τελευταία 3 άρθρα απο: Mihalis

FacebookDeliciousStumbleUponFriendFeedTwitterDiggRedditGoogle BookmarksYahoo BookmarksWebnewsYahoo MailShare
Ετικέτες:Έκθεση, Κ.Μ.Σ.Τ., Μουσείο, Πολιτιστικά
Κάντε ένα σχόλιο

Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να αφήσετε σχόλιο. Σύνδεση »

____

Blog created and hosted by aenaon